ICL

Periode
1997 - 1998
Rol
Systeemontwerper
Werkzaamheden
Voor gebruikers van Oracle Financials ontwierp en bouwde ik maatwerk software voor bijvoorbeeld koppelingen naar externe systemen, maatwerk overzichten en extra functionaliteit.
Technologieën
SQL, PL/SQL, Oracle Forms 4.0 en Oracle Reports 2.5
Geleerd
Heel veel SQL en PL/SQL kennis opgedaan, kennis van Oracle Financials en eerste ervaringen met werken in de detachering.

Hoe het begon

ICL, onderdeel van Fujitsu, was gevestigd in Maarssen en bij de afdeling Oracle Solutions werd maatwerk gebouwd voor klanten, terwijl medewerkers van de afdeling ook wel werden gedetacheerd bij andere bedrijven. Een probleem was dat er veel projecten waren in het noorden van het land, terwijl de meeste medewerkers in de Randstad woonden. Daarom waren ze bezig ook eens in het noorden te kijken of ze er mensen konden vinden. En dat lukte, ze vonden mij! Ze boden me een contract voor een jaar aan, de afwisseling tussen eigen projecten en detachering bij klanten leek me erg leuk, en omdat ik bij RZG wel klaar was greep ik de kans met beide handen aan.

Hoe het verliep

Op mijn eerste werkdag bracht Gea me met de auto naar Maarssen, waarna zij ging shoppen in Utrecht. Ik ging met de lease-auto terug, een mooie auto die echt geweldig reed. Gelukkig maar, want ik zou er veel kilometers mee gaan maken in dat jaar. In eerste instantie reed ik elke dag van Groningen naar Maarssen op en neer. Dat ging op zich prima, maar toen na 2 weken de vakantie-periode voorbij was en ik dagelijks in de file stond werd het toch wat minder. In de 4e week kon ik een klus krijgen bij Oracle, ik zou maatwerk gaan bouwen in Oracle Designer/Developer voor klanten van Oracle Financials. Dus in plaats van Maarssen reed ik vervolgens dagelijks naar De Meern, ongeveer net zo ver.

Bij Oracle werkte ik aan maatwerk rond Oracle Financials. Dat was een heel erg groot pakket, bestaande uit diverse modules, zoals bijvoorbeeld Grootboek, Debiteuren en Crediteuren. Wanneer organisaties besloten om te gaan werken met Oracle Financials werd er altijd een project gestart om de invoering tot een succes te maken. Eén van de eerste stappen in zo'n project was bepalen welke modules er gebruikt zouden gaan worden. Daarvoor werd het administratieve proces van zo'n organisatie in kaart gebracht en werd bekeken welke functionaliteit met welke module kon worden gerealiseerd. Dan bleven er altijd wel een paar zaken over die heel specifiek voor de betreffende organisatie waren, en die niet standaard met één van de modules konden worden gerealiseerd. Voor die dingen moest dan gekozen worden wat er moest gebeuren: de functionaliteit laten vallen (misschien was het toch niet nodig of kon het op een andere manier), of maatwerk laten maken om de gewenste functionaliteit te realiseren. Als voor die laatste optie werd gekozen kwam ik in beeld. Vaak ging het dan om koppelingen naar andere systemen om gegevens automatisch in Financials beschikbaar te maken of juist de andere kant op, dus Financials informatie naar andere systemen sturen. Ook waren er nogal eens maatwerk rapportages nodig, en soms wilde men een invoerscherm aanpassen of een extra scherm om gegevens vast te kunnen leggen op een manier die Financials standaard niet kende.

Ik bedacht in die gevallen samen met een functioneel consultant een oplossing en realiseerde die dan. Dat deden we meestal in-house bij de klant, zodat de mensen van de klant er meteen ook mee konden werken en aan konden geven of het was wat ze wilden.

Het werken bij de klant vond ik erg leuk, het was heel afwisselend want soms zat ik een paar dagen of weken bij eenklant maar het kwam ook voor dat ik 2 dagen in de week bij de ene klant zat, 2 dagen bij een andere en de derde dag bij nog een andere. Het betekende echter wel heel veel reistijd, hoewel ik in de gesprekken met ICL was gevraagd voor het Noorden van het land zat ik meestal in Utrecht, Amsterdam, Den Haag of de Achterhoek, en dus zat ik elke dag mintens 4 uur in de auto, naast de 8 of 9 uur werktijd. Met ICL had ik ook heel weinig contact, met de collega's bij Oracle des te meer. Bij ICL vertrokken de managers van onze afdeling, en toen ik in de laatste maand aangaf dat ik het jaarcontract niet wilde verlengen reageerde men bij ICL met een verbaasd "goh, had jij een jaarcontract?". Tijd voor wat anders dus.

De IT

De aanpassingen gebeuren meestal in de database (in PL/SQL stored procedures en triggers), in Oracle Reports en in Oracle Forms. Al met al leerde ik heel snel de ins en outs van Oracle Financials, een hele grote applicatie met heel veel documentatie waaronder ook heel veel gedetailleerde technisch documentatie.