Topicus

Periode
2022 - heden
Rol
Full stack developer
Werkzaamheden
Ontwikkelaar in het PGO team, de Persoonlijke Gezondheids Omgeving binnen Spreekuur.nl.
Technologieën
Java, Kotlin, Angular, Spring, PostgresQL, Git, Jenkins
Geleerd

Hoe het begon

Per 1 januari 2022 werk ik bij Topicus. Dat is een hele grote software-ontwikkelaar, van oorsprong gevestigd in Deventer, maar inmiddels hebben ze kantoren over het hele land. Een paar teams werken in Gronigen, en in een daarvan werk ik als ontwikkelaar. Ons team werkt aan de Persoonlijke Gezondheids Omgeving, PGO. Dat is een onderdeel van een applicatie die Topicus heeft gemaakt waarmee mensen contact kunnen onderhouden met zorgaanbieders (spreekuur.nl), bijvoorbeeld door te chatten en door foto's naar de huisarts te sturen. Het idee is dat op die manier veel huisarts-consulten (deels) online kunnen worden afgehandeld, wat de drukte bij bijvoorbeeld de huisartsenposten vermindert. Net nadat Topicus dit systeem had geïntroduceerd kwam Corona het land binnen, en dat maakte dat er veel belangstelling was voor een systeem waarmee je contacten met andere patiënten kunt minimaliseren, dus het sloeg erg aan.

In de PGO die ons team maakt kun je je eigen dossier-gegevens ophalen van diverse soorten zorgverleners, zoals huisartsen, ziekenhuizen, ggz en steeds meer. Daarin kun je dan zien wat er allemaal over jou is vastgelegd, welke medicijnen en behandelingen je krijgt etc. Ook kun je als gebruiker eigen metingen vastleggen, zoals je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en die delen met een zorgverlener. Via de Spreekuur-applicatie kan je zorgverlener je vragen om bepaalde metingen te delen, maar je kunt dit ook op eigen initiatief doen.

Hoe het verliep

Zoals ik al zei werk ik in het PGO-team, dat deels in Groningen en deels in Deventer zit. We werken in tweewekelijkse sprints, 1 keer per 2 weken komen we in Deventer bij elkaar voor de sprint-retrospective en -planning. De andere dagen werken we deels op kantoor en deels thuis. Dat "hybride" werken bevalt me heel goed. Ik heb thuis een mooie kantoorruimte waar ik ongestoord kan werken, met een lekkere bureustoel en een zit-sta bureau. Wat dat betreft heeft Corona ook wel voordelen gehad, het remote werken bleek toch prima te kunnen.

De IT

De PGO applicatie bestaat uit een backend deel en een frontend deel. De backend is geschreven in Kotlin en ik vind het erg leuk daar eens mee te werken. Na zoveel jaar Java is het wel erg wennen aan de manier waarop je in Kotlin dingen kunt doen, het heeft wel iets "magisch" om te ontdekken hoe beknopt je dingen kunt bouwen.

De frontend is gebouwd in Angular, waar ik al wel ervaring mee had bij OCLC en het CJIB. Omdat we in het project vooral bezig waren met het toevoegen van nieuwe gegevensstandaarden (huisartsgegevens, ziekenhuisgegevens, ggz-gegevens etc.), waarvoor deadlines voor kwalificatie waren gesteld, is er veel code gekopieerd en geplakt, wat natuurlijk niet de manier is waarop je uiteindelijk je codebase wilt hebben. Nadat we alle kwalificaties hebben gehaald is er dus nog veel te doen om het geheel zo te refactoren dat het beter in elkaar zit en beter te beheren valt.

Daarnaast blijven we natuurlijk ook steeds nieuwe functionaliteit toevoegen, al met al een erg leuke klus om te doen.