Sinds 1 januari 2022 werk ik bij Topicus. Dat is een hele grote software-ontwikkelaar, van oorsprong gevestigd in Deventer, maar inmiddels hebben ze kantoren over het hele land. Enkele teams werken in Groningen, en in een daarvan werk ik als ontwikkelaar. Ons team werkt aan de Persoonlijke Gezondheids-Omgeving, PGO. Dat is een onderdeel van een applicatie die Topicus heeft gemaakt waarmee mensen contact kunnen onderhouden met zorgaanbieders (spreekuur.nl), bijvoorbeeld door te chatten en door foto's naar de huisarts te sturen. Het idee is dat op die manier veel huisarts-consulten (deels) online kunnen worden afgehandeld, wat de drukte bij bijvoorbeeld de huisartsenposten vermindert. Net nadat Topicus dit systeem had geïntroduceerd kwam Corona het land binnen, en dat maakte dat er veel belangstelling was voor een systeem waarmee je contacten met andere patiënten kunt minimaliseren, dus het sloeg erg aan.
In de PGO die ons team maakt kun je je eigen dossier-gegevens ophalen van diverse soorten zorgverleners, zoals huisartsen, ziekenhuizen, ggz en steeds meer. Daarin kun je dan zien wat er allemaal over jou is vastgelegd, welke medicijnen en behandelingen je krijgt, welke afspraken er zijn gemaakt, welke vaccinaties je hebt gehad etc. Ook kun je als gebruiker eigen metingen vastleggen, zoals je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en die delen met een zorgverlener. Via de Spreekuur-applicatie kan je zorgverlener je vragen om bepaalde metingen te delen, maar je kunt dit ook op eigen initiatief doen.
Sinds eind 2024 hebben we een nieuwe applicatie Copiloot voor COPD, waarmee mensen met COPD meer grip op hun gezondheid moeten krijgen.
Zoals ik al zei werk ik in het PGO-team, dat deels in Groningen en deels in Deventer zit. We werken in tweewekelijkse sprints, 1 keer per 2 weken komen we bij elkaar voor de sprint-retrospective en -planning, de ene keer in Deventer, de andere keer in Groningen. De andere dagen werken we deels op kantoor en deels thuis. Dat "hybride" werken bevalt me heel goed. Ik heb thuis een mooie kantoorruimte waar ik ongestoord kan werken, met een lekkere bureustoel en een zit-sta bureau. Wat dat betreft heeft Corona ook wel voordelen gehad, het remote werken bleek toch prima te kunnen.
De PGO applicatie bestaat uit een backend deel en een frontend deel. De backend is geschreven in Kotlin en Java. Vooral de Kotlin ontwikkeling vind ik erg leuk om eens mee te werken. Na zoveel jaar Java was het wel even wennen aan de manier waarop je in Kotlin dingen kunt doen, het heeft wel iets "magisch" om te ontdekken hoe beknopt je dingen kunt bouwen. Tegenwoordig ben ik helemaal om, Kotlin rulez! Mooi is ook dat je Kotlin en Java naaste elkaar kunt gebruiken, wat je in Java hebt gemaakt kun je zonder meer in Kotlin gebruiken en andersom.
De frontend is gebouwd in Angular, waar ik al wel ervaring mee had bij OCLC en het CJIB. Omdat we in het project vooral bezig waren met het toevoegen van nieuwe gegevensstandaarden (huisartsgegevens, ziekenhuisgegevens, ggz-gegevens etc.), waarvoor deadlines voor kwalificatie waren gesteld, is er veel code gekopieerd en geplakt, wat natuurlijk niet de manier is waarop je uiteindelijk je codebase wilt hebben. Nadat we alle kwalificaties hebben gehaald was er dus nog veel te doen om het geheel zo te refactoren dat het beter in elkaar zat en beter te beheren was.
Daarna zijn we ook steeds nieuwe functionaliteit gaan toevoegen, bijvoorbeeld voor speciale doelgroepen, en worden de standaarden ook nog steeds uitgebreid, waar we dan weer onze applicatie voor aanpassen en uitbreiden, al met al een erg leuke klus om te doen.
De applicatie draait in de cloud, in Docker containers op Kubernetes bij AWS en het is ook erg leuk om daar eens mee bezig te zijn. We doen al onze configuratie "as code", en dat houdt in dat we nooit iets met de hand hoeven in te regelen, dat gaat allemaal "vanzelf" naar de verschillende omgevingen.