NV Epon

Periode
1991 - 1996
Rol
Adviseur PC Gebruik
Werkzaamheden
Ik onderzocht de mogelijkheden voor het gebruik van PC hardware en software in de organisatie. Ik zorgde dat ik op de hoogte was en bleef van ontwikkelingen en maakte maatwerk software indien er voor een toepassing geen standaard software te koop was.
Technologie├źn
PC Hardware, Netwerk hardware en -software, programmeertalen: Clipper, C++, Visual Basic en Oracle.
Geleerd
Heel veel kennis op PC-hard- en software gebied, ontwerp en realisatie van software en kennis van Oracle databases en tools.

Hoe het begon

Epon was het elektriciteitsproductiebedrijf voor Noord en Oost-Nederland, met electriciteitscentrales in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland en Flevoland. Het hoofdkantoor, waar ik werkte, was in Zwolle. Ik was Adviseur PC gebruik, en in die rol hield ik met bezig met alles waarvoor we met PC's gebruikten binnen de organisatie. Niet met het beheer, daar had ik collega's voor, maar ik onderzocht mogelijkheden, volgde ontwikkelingen en maakte maatwerk software voor specifieke toepassingen in het bedrijf. Het was dus een heel afwisselende functie, echt wat voor mij. Wel heel erg druk, en ik was best veel op pad naar de verschillende locaties in noord en oost Nederland, maar ik had veel ruimte om zelf te beslissen wat ik deed en hoe.

Hoe het verliep

Ik heb met heel veel plezier bij Epon gewerkt. Vanuit Groningen reed ik elke dag heen en weer naar Zwolle, het eerste jaar met de auto en daarna met de trein. De tijd in de trein kon ik mooi besteden om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, het bedrijf had abonnementen op alle bestaande tijdschriften op IT gebied. En eventuele nieuwe abonnementen waren snel geregeld, er heerste echt een cultuur waarin kennis opdoen heel waardevol werd geacht. Dat kwam ook naar voren in het cursus-beleid, als ik aangaf een cursus voor wat dan ook te willen doen dan was daar altijd ruimte en budget voor.

Thuis werd in 1995 ons eerste kindje Max geboren, en ik ging vanaf dat moment 4 dagen per week werken zodat ik woensdags voor Max kon zorgen. Toch begonnen de andere dagen wel lang te duren, met elke dag 3 uur woon-werkverkeer, en dus begon ik rond te kijken of ik dichterbij huis aan de slag zou kunnen.

De IT

Drie zaken vormden een beetje de rode draad in mijn werkzaamheden:

Hardware onderzoek en advies Het was de tijd van de opkomst van "IBM compatible" klonen, en er kwamen steeds maar weer nieuwe merken en klonen op de markt. Ik zorgde dat ik op de hoogte bleef van wat er gebeurde, onderzocht soms zelf nieuwe mogelijkheden en bracht advies uit over nieuwe aan te schaffen apparatuur.

Hardware onderzoek en advies Het was de tijd waarin grafische userinterfaces opkwamen, zoals Microsoft Windows en IBM OS/2. Ook PC-paketten kwamen elk jaar of vaker met nieuwe versies, met steeds weer nieuwe opties waar je natuurlijk niet zonder kon. Ik beoordeelde en adviseerde over wat te gebruiken, uiteindelijk kozen we als standaard voor Windows en Microsoft Office. Ook voerden we e-mail in en kreeg iedereen een mailadres @epon.nl

Maatwerk programmatuur maken en onderhouden. Er was binnen Epon al een hoop maatwerk programmatuur toen ik begon en ik heb er nog wat aan toegevoegd, meestal gebouwd met Clipper (waarmee je dBase programma's kon compileren), Microsoft Access en Visual Basic. Uiteindelijk bedachten we dat we wel erg veel systeempjes hadden die allemaal deels overlappende gegevens nodig hadden, en naast alle PC-software hadden we ook nog een mainframe-omgeving met weer eigen data. We besloten dat we een visie nodig hadden voor wat betreft integratie van al die systemen in de toekomst en kwamen er op uit dat we gegevens in centrale databases wilden vastleggen, die we dan vanuit verschillende omgevingen konden benaderen. We onderzochten wat de beste database zou zijn en kwamen uit bij Oracle.

Samen met 2 mainframe-collega's kreeg ik een jaarkaart om 40 dagen cursussen bij Oracle te gaan doen, en ik heb een heleboel van die cursussen gedaan bij Oracle in De Meern, op het gebied van inrichting, ontwerp, SQL, PL/SQL en Oracle tools (Forms, Reports, Designer 2000 en nog veel meer).

Ik vond het fantastisch om te doen en merkte dat het denken in relationele modellen ergens in mijn genen had. Daar heb ik veel aan gehad in de jaren die volgden, met een datamodel van een applicatie lukte het me altijd om erg snel een systeem te doorgronden.

Maar zoals ik hierboven al opmerkte ging ik op een gegeven moment toch wel wat opzien tegen de reistijd, helemaal met een klein kindje thuis wilde ik proberen of ik daar wat aan kon doen.