Coopers & Lybrand

Periode
1989 - 1991
Rol
Systeembeheerder
Werkzaamheden
Ik was Systeembeheerder van een Novell netwerk met 100 PC’s, 10 Apple mac’s en 4 file-servers, een IBM S/36 en een MAI Boss VX. Ik richtte het netwerk in, deed het technisch beheer, ondersteunde gebruikers en ontwikkelde applicaties in Clipper en Pascal.
Technologieën
PC Hardware, Netwerk hardware en -software, programmeertalen: Clipper en Pascal
Geleerd
Heel veel kennis op hardware gebied (PC’s, netwerk) en ontwerp en realisatie van software

Hoe het begon

In het derde jaar van mijn avondstudie aan de HEAO werd het tijd om ook fulltime in de IT aan het werk te gaan. Ik begon als systeembeheerder bij Coopers & Lybrand Dijker van Dien, een accountantskantoor in Groningen. Dat was ontstaan uit een fusie van een heleboel accountants- en administratie-kantoren. Vandaar al de namen en vandaar al de verschillende soorten apparatuur die werden gebruikt. Op mijn eerste werkdag kwam Chiel, een ex-collega van Randstad langs met een enorme bos bloemen, om me veel succes te wensen. Wat een begin van mijn nieuwe baan!

Hoe het verliep

Ik had het geweldig naar mijn zin bij Coopers & Lybrand, het werk was heel afwisselend en ik kon erg zelfstandig aan de slag. Ik had niet echt collega's die hetzelfde werk deden, ik was in mijn eentje een beetje een klein afdelinkje binnen een groot bedrijf. Met een eigen kantoor, dat was dan wel een voordeel. Problemen moest ik dus òf zelf oplossen òf ik moest uitzoeken wat er moest gebeuren en dan zorgen dat we de juiste mensen inschakelden om het te regelen.

Het was wel heel erg druk, er was altijd meer te doen dan waar ik aan toekwam, en storingen zorgden er natuurlijk steeds weer voor dat je maar zelden toekwam aan wat je je had voorgenomen. Maar het was wel erg dankbaar werk, voor wat een accountantskantoor doet zijn IT middelen echt onmisbaar en het was mooi om te kunnen regelen dat de zaakjes wat dat betreft goed op orde waren.

De IT

Drie zaken vormden een beetje de rode draad in mijn werkzaamheden:

Beheer van het bestaande netwerk en alle apparatuur. Storingen analyseren en (laten) oplossen, nieuwe apparatuur installeren, gebruikers ondersteunen. Voor het netwerk heb ik een menu-applicatie geschreven in Turbo Pascal, waarmee elke gebruiker toegang kreeg tot de applicaties waarvoor hij geautoriseerd was. Regelmatig hadden we met systeembeheerders uit het hele land overleg in Driebergen, waar de centrale IT afdeling van Coopers & Lybrand zat.

Ontwerp van het netwerk in het nieuw gebouwde kantoor. We gingen verhuizen en ik bedacht samen met de installateur hoe het netwerk eruit moest gaan zien, hoe de centrale server-ruimte werd ingericht en wat waar kwam te staan. De verhuizing zelf begon op vrijdag en ik heb samen met een collega geregeld dat alle apparatuur in de nieuwbouw weer werd aangesloten en werkte. We hebben dat weekend van vrijdag tot en met zondagnacht iets van 50 uur gewerkt, maar toen waren we dan ook klaar. Ik kreeg de week erop hele grote taart thuisbezorgd!

Conversie programmatuur maken. Zoals gezegd bestond Coopers & Lybrand uit een samenvoeging van veel organisaties, met ieder hun eigen systemen. De wens was om al die administraties te migreren naar 1 systeem, Exact. Ik zocht uit hoe de import van allerlei gegevens in Exact werkte en analyseerde vervolgens wat voor data er uit de bestaande systemen gehaald kon worden. Sommige applicaties hadden een export-mogelijkheid voor gegevens, maar soms konden er alleen maar voorgedefinieerde rapporten worden aangemaakt, die we dan weer inlazen in zelf-geschreven Pascal programma's, die dan weer een Exact-inleesbaar bestand aanmaakten.

Al met al vond ik het programmeren het allerleukste om te doen. Kijken wat je nodig hebt, analyseren wat er is, een oplossing verzinnen en die realiseren, het hele traject gaf me erg veel voldoening. Toen ik dan ook op een gegeven moment het idee had dat ik wel klaar was met het inrichten en beheren besloot ik om in die richting verder te gaan. Binnen een accountantskantoor is dat niet echt een rol, ik zou misschien wel iets kunnen gaan doen met EDP-auditing, of landelijk ondersteuning geven aan andere systeembeheerders, maar om me echt op het programmeren te storten moest ik toch buiten de deur kijken. En dat lukte al snel, het werd:

Epon