Halve van Haren

Op zaterdag 7 maart 2015 liep ik voor de 2e keer de halve marathon van Haren. Ik had er goed voor getraind, en vooral goed gegeten. De dag ervoor veel boterhammen, veel groente en weinig vet. De vorige keer dat ik een halve marathon liep kwam ik zo'n beetje half dood over de finish, en dat hoopte ik deze keer beter te doen. De dag zelf ook nog aardig wat suiker door de All Bran, dus ik hoopte brandstof genoeg te hebben. Ik hoopte een tijd binnen de 1 uur en 50 minuten te kunnen lopen, wat neerkomt op 5 minuut 13 per kilometer.

De inschrijving was weer in de sporthal naast het zwembad Scharlakenhof, waar ook de finish was. Van daar moesten we het spoor over om bij de start op het industrieterrein te komen.

Er deden meer dan 1000 mensen mee met de halve marathon, dus het geheel kwam wat moeilijk op gang. Omdat het hard waaide was ik een beetje midden in het startvak gaan staan, uit de wind, en dat betekende met het hele pak mee wandelend over de startstreep, en heel rustig starten dus. Pas na enkele tientallen meters kwam er wat ruimte om iets sneller te gaan lopen. De eerste kilometer was het tempo heel wisselend, dan weer achter een groepje mensen hangen, dan weer even een sprintje door de berm.

De eerste kilometer liep ik in 5 minuten, best wel snel als je nagaat dat er hele langzame stukken tussen zaten. Maar ik merkte ook wel in mijn benen dat ik af en toe behoorlijke sprintjes had getrokken, en het begon na een kilometer of 3 al aardig te verzuren. Gelukkig kwam na 6 kilometer de eerste water post, en heb ik even een stukje gewandeld met het bekertje. Ik vind het sowieso moeilijk om al rennend te drinken, dus het kwam zo wel goed uit en ik had even wat ruimte voor herstel.

Daarna ging het meteen weer beter. Ik heb het bij elke waterpost zo gedaan, ook steeds ranja genomen voor wat extra brandstof. Halverwege zat ik op een tempo van 5 minuut 9 gemiddeld per kilometer, dus al een heel eind voor op mijn streeftijd. De tweede helft liep het tempo wel wat op, maar het ging me gemakkelijk af. Het weer was dan ook geweldig mooi, een lekker zonnetje erbij, veel publiek langs de kant, genieten.

Uiteindelijk finishte ik in 1 uur, 49 minuten en 39 seconden, net binnen de tijd die ik graag wilde lopen. Ik had nog wel een paar kilometer door gekund ook, dus ik voelde me helemaal top! Natuurlijk meteen 3 bekertjes ranja, een beker bouillon, een koek en een broodje genomen, het deelnemers-shirt opgehaald en toen weer op fiets naar huis, een super lekkere  dag zo!