Museum Rotterdam

Op 13 januari 2023 bezochten we het Museum Rotterdam, aan de Coolhaven in Rotterdam. Het Museum heeft een permanente expositie over de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Dan denk je natuurlijk meteen aan het bombardement in mei 1940, tussen de Duitse inval op 10 mei en de capitulatie op 15 mei. En inderdaad is er uitgebreid aandacht voor het bombardement op 14 mei. In 13 minuten dropten Duitse vliegtuigen 1300 bommen, die een groot deel van de binnenstad verwoestten. Er zijn foto's en filmpjes van en ook ooggetuigen-verslagen, die heel indrukwekkend vertellen over hoe de wereld in een klap op zijn kop stond en hoe mensen vluchtten langs de vele gebouwen die dagenlang in brand stonden, een verzengende hitte was dat.

Er is ook aandacht voor het verdere verloop van de oorlog in Rotterdam, de Jodenvervolging, de hongerwinter en uiteindelijk de bevrijding in 1945. Zo is er ook aandacht voor het "vergeten bombardement" in 1943, waarbij geƤllieerde vliegtuigen bij een poging de Duitse aktiviteiten in de haven te saboteren nog een complete woonwijk verwoestten.

En de collectie omvat veel artikelen uit de oorlog die bewaard zijn gebleven, van granaathulzen gemaakte gebruiksvoorwerpen tot wapens, uniformen en brieven, zoals die van en ter dood veroordeelde verzetsman aan zijn familie, en een brief van het Rode Kruis aan een Joodse inwoonster, om haar diploma in te leveren omdat Joden niet meer bij verenigingen mochten werken.

En dan is er nog een film waarin een paar verhalen van bewoners worden gereconstrueerd aan de hand van na het bombardement gevonden voorwerpen, die vooral een beeld geven van hoe het dagelijkse leven ineens ophield te bestaan.

Al met al een mooi en indrukwekkend museum.