Cebit 2008

Ieder jaar wordt in Hannover (Duitsland) de grootste ICT beurs ter wereld georganiseerd: de Cebit. Op 6 maart 2008 ging ik er naar toe, op uitnodiging van ex-collega Rens. Ik was wel vaker naar dit soort beurzen geweest, in de RAI en de jaarbeurs bijvoorbeeld, maar de Cebit is echt de RAI en de Jaarbeurs in het kwadraat, en dat dan nog weer eens in het kwadraat. Het Messegelände in Hannover is een enorm complex, ik schat ongeveer het formaat van Disney Resort Paris, volgebouwd met hallen, waar beurzen gehouden worden. Voor de Cebit waren er iets van 24 van die hallen in gebruik, en alles wat maar iets digitaals heeft was er te vinden. Heel veel software en leveranciers natuurlijk, maar ook alle mogelijke hardware (en dan ook weer alle accesoires daarvoor enz. enz. enz.).

Het publiek was gevarieerd. Veel mensen in pak natuurlijk, druk bezig met het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk. Veel mensen die er een dagje uit van maakten en zich vergaapten aan alle mooie dingen die er te zien waren. En veel scholieren, hele bussen vol schoolklassen werden er afgeleverd.

Van tevoren had ik op de Cebit-site een indruk opgedaan van wat er allemaal was, en een lijstje gemaakt met wat ik in ieder gavel wilde zien. Oracle was natuurlijk aanwezig (met 3 stands), maar werd een beetje overschaduwd door het SAP en Microsoft geweld. Halve hallen waren volgebouwd met enorme stands, met doorlopende presentaties en workshops.

Er was echt te veel te zien om op te noemen, vooral in de hardware wereld deden fabrikanten hun best om apparatuur te showen, waaronder ook veel dingen waarvan ik geen idee had dat het bestond zoals waterdichte PC’s, gigantische scanners, file cabinets met ontelbare DVD writers, de lichtste laptops, de zwaarste servers, alle mogelijk telefoons en PDA’s en monitoren tot meters in doorsnee. In de game-hal hadden alle scholieren zich verzameld om het tegen elkaar op te nemen en waren de meest bizarre case-mods te bewonderen.

Een paar van de hallen waren gevuld met stands van bedrijven uit China, Taiwan en Korea. Vooral op zoek naar bedrijven die hun spullen in Europa willen verkopen. Bijna alle landen van Europe hadden een stand, soms zelfs per streek (Vlaanderen) of stad (Berlijn).

Al met al was het echt ICT Disneyland, dus om een uur of 5 kon ik amper nog lopen. Gelukkig konden we toen nog even bijkomen in de Münchener Halle, waar aan lange tafels volgens Bayerische traditie gegeten (en gedronken) kon worden, terwijl een tweetal blaasorkesten om en om een traditioneel bierlied-repertoire afwerken. En daarna weer naar huis, met een enorme tas vol folders en een hoofd vol indrukken.