Wampex

Met ons team "Lost Boys" deden we van 2000 tot en met 2005 mee aan de Wampex, de "weekend amphibian expedition", die elk jaar op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe wordt georganiseerd. De Wampex bestaat uit een 40-tal routes, die op elkaar aansluiten, en die al puzzelend moeten worden afgelegd. De totaal af te leggen afstand is meestal 20-25 kilometer, als je de routes in één keer goed volgt. Meestal wordt het dus wel wat langer. Er wordt veel met het kompas gewerkt, je moet veel kaartlezen en goed uit blijven kijken naar aanwijzigen. De start is 's avonds tussen 5 en 9, en omdat de Wampex altijd in november wordt georganiseerd loop je de hele route in het duister.

De routes gaan lang niet altijd over gebaande paden, meestal gaat een groot deel van de route dwars door bossen, over velden en vooral over en door veel water. Het gaat erom dat je de hele tocht in een zo kort mogelijke tijd uit loopt. Voor het missen van aanwijzigen en opdrachten krijg je starftijd. Als beginnende groep ben je meestal minstens 12 uur onderweg, als je de tocht al helemaal uitloopt. De meer ervaren groepen lopen de tocht in zo'n 7 uur.

Al met al komt het bij de Wampex vooral aan op teamwork. Er zijn veel verschillende opdrachten, iedereen heeft zo zijn kwaliteiten, en na een uur of zes slaat bij iedereen onvermijdbaar de vermoeidheid toe en word je minder scherp. Wij hadden steeds een goed team, en zeker de eerste jaren zat er duidelijk verbetering in onze klassering. De laatste jaren eindigden we in de top van het klassement, een paar keer als eerste van de avond. Overall winnaar zijn we helaas nooit geworden, de hoogste klassering was de derde plaats in 2003. De verschillen bovenin het klassement zijn echter klein. Een half uur verspelen of een letter missen kan al het verschil maken tussen de eerste en de zesde plaats bijvoorbeeld. Het team bestond steeds uit een vaste kern, elk jaar aangevuld met 1 of 2 nieuwe mensen, die soms eenmalig meededen en soms ook bleven plakken in de volgende jaren.Onderstaand zie je hoe we elk jaar in het klassement zijn geĆ«indigd:

Klassering

Jaar Avondklassering Totaalklassement
2000 36 90
2001 3 18
2002 1 8
2003 1 3
2004 11 19
2005 7 20

Zoals je ziet zijn we in 2002 en 2003 eerste geworden van de avond! Daarbij hebben we twee prachtige bekers gewonnen:

Al met al hebben we een aantal jaren veel lol gehad met de Wampex. Maar op een gegeven moment was het wel genoeg geweest, en daarom doen we vanaf 2006 niet meer mee. Tijd voor een nieuwe uitdaging!

De foto's op deze pagina hebben we overigens niet zelf gemaakt, het was een beetje te tricky om een camera mee te nemen tijdens de Wampex avonden (en mobieltjes met een goede camera had je toen nog niet :-)). Gelukkig zijn er op het internet heel wat foto's te vinden die een goede indruk geven van wat je zoal kunt verwachten bij de Wampex.